La Fundació Per Amor a l’Art acollirà en el seu edifici social un centre de dia per a persones amb Dany Cerebral Adquirit gestionat per Nueva Opción
La Fundació Per Amor a l’Art (FPAA) suma un nou projecte a la seua Àrea Social: es tracta d’un centre de dia per a persones amb Dany Cerebral Adquirit (DCA) que acollirà en el seu edifici social ubicat en el conjunt Bombas Gens, i que gestionarà l’associació Nueva Opción.
Cedint les seues instal·lacions, FPAA és fidel a la seua filosofia de “compartir de forma intel·ligent”, en aquest cas per millorar la qualitat de vida de les persones afectades de DCA i els seus familiars. Efectivament, aquesta cessió és l’inici de la col·laboració entre FPAA i Nueva Opción, l’associació valenciana que fins ara era l’única entitat social centrada en el dany cerebral. Així ho afirma Susana Lloret, vicepresidenta de FPAA: “iniciem aquesta col·laboració amb Nueva Opción perquè som conscients dels molts recursos que cal crear per atendre aquest col·lectiu. El DCA canvia per complet la vida de les persones. La de les que afecta i també la dels seus familiars. Cada dia creix el número de persones afectades i el número de persones dependents per aquesta causa, però els recursos no creixen a el mateix ritme. Per això hem decidit adaptar el nostre edifici social a aquest nou ús i oferir la seua gestió a una associació de notòria trajectòria en aquest camp”.
I és que Nueva Opción aporta una experiència de 25 anys en l’atenció sociosanitària al Dany Cerebral Adquirit i un equip multidisciplinari compost per professionals de la teràpia ocupacional, fisioteràpia, logopèdia, psicologia, treball social i personal tècnic de tallers ocupacionals centrats en la creació artística, l’expressió escènica, la musicoteràpia, l’activitat física esportiva, l’estimulació cognitiva, etc. Ara disposarà d’un nou edifici en el qual desenvolupar la seua activitat: el Centre de Dia Nueva Opción 2 FPAA.
Després de ser adequat al seu nou ús, l’espai es posarà en marxa en uns mesos. Pablo Álvarez, president de Nueva Opción, valora així aquesta aliança: “Portem anys buscant la col·laboració d’empreses públiques i privades per aconseguir recursos. Arribar a un acord amb una entitat del prestigi de FPAA no només ens permetrà millorar l’atenció al DCA i ajudar a un major número de persones, sinó també augmentar la visibilitat del col·lectiu. Per a nosaltres és un regal caigut de cel que coincideix a més amb la celebració del nostre 25 aniversari “.
La iniciativa de FPAA i Nueva Opción busca pal·liar el dèficit de recursos públics que hi ha en l’atenció del Dany Cerebral Adquirit. Per a tota la Comunitat Valenciana actualment només hi ha 140 places concertades en centres de dia especialitzats en DCA, quan s’estima que hi ha més de 56.000 persones afectades en l’autonomia. El nou centre social comptarà amb 32 places, amb la intenció de que 30 siguen concertades per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives. Amb aquest increment de places, València es consolida entre les províncies amb major número de places de centre de dia ofertades pel moviment associatiu, amb un total de 62.
El conveni entre ambdues entitats que recull la seua col·laboració s’ha signat en el Dia Mundial de l’Ictus per donar visibilitat als afectats per aquest accident cerebrovascular, que amb un 78% dels casos se situa com a principal causa del Dany Cerebral Adquirit.
EL DANY CEREBRAL ADQUIRIT
El Dany Cerebral Adquirit es produeix com a conseqüència de qualsevol lesió al cervell, siga quina siga la seua causa no degenerativa, i afecta de manera notable a la salut i a les condicions de vida de les persones afectades i dels seus familiars. Les principals causes del DCA són: accident vascular cerebral, traumatisme cranioencefàlic i tumor cerebral, però també pot presentar-se com a conseqüència d’anòxia i infeccions víriques. El DCA és el primer motiu de discapacitat permanent a Espanya, on resideixen més de 400.000 persones afectades, més de 56.000 d’elles a la Comunitat Valenciana, la segona autonomia en número de casos. Segons un estudi de FEDACE (Federación Española de Daño Cerebral Adquirido) a nivell estatal, el 89% presenta una discapacitat que condiciona el desenvolupament de la seua vida diària.
PROGRAMA D’ATENCIÓ A MENORS I FAMÍLIES EN RISC D’EXCLUSIÓ SOCIAL
La Fundació Per Amor a l’Art continuarà donant cabuda des de la seua Àrea Social a projectes relacionats amb el suport a menors vulnerables baix la coordinació del seu nou responsable: Roberto Simón.
Concretament, per a aquest curs ha posat en marxa un programa d’atenció a menors i famílies en risc d’exclusió social. Aquest programa té com a principal missió el treball educatiu per mitjà del desenvolupament d’un projecte de dotació de recursos acadèmics a través del reforç escolar, una intervenció individualitzada de seguiment familiar i un treball de coordinació amb els diferents agents externs on acudeix el menor: Centres educatius, Centres municipals de Serveis Socials, Unitat de Salut Mental Infantil (USMI) i Unitat de Prevenció de Conductes Addictives (UPCA).
A més, es proporciona periòdicament un lot de productes d’alimentació i higiene a les famílies que formen part del programa per alleujar la difícil situació econòmica que travessen.