Al nostre entorn
Treballem en xarxa amb els centres educatius del nostre barri (Marxalenes, València) per tal de detectar les necessitats d’alumnes en situació de vulnerabilitat i tractar de cobrir-les. Ho fem a través d’una sèrie de tallers destinats a fomentar la integració i la igualtat d’oportunitats socials en la infància i adolescència, i que s’impartixen als propis centres educatius i socials una vegada finalitzada la jornada escolar.
Actualment tenim en marxa els següents tallers:
TALLER DE DANSA URBANA (El Clot)
Ja ho deia la cèlebre ballarina i coreògrafa Martha Graham: “el ball és el llenguatge ocult de l’ànima” … i nosaltres volem que l’ànima s’expresse a través del taller de Dansa Urbana que hem posat en marxa.
Esta activitat es porta a terme al nostre centre veí El Clot de València, i està pensada per a alumnes de secundària. A través d’ella, volem incentivar els joves perquè desenvolupen la seua faceta més creativa, a més d’intentar que incorporen a la seua vida moments d’exercici físic per a un millor desenvolupament del cos.
Per mitjà de la dansa, s’intenta que els alumnes es coneguen millor (tant a ells mateixos com als nous companys), que se superen dia a dia en els objectius de cada sessió, que adquirisquen hàbits de disciplina, que enriquisquen la seua expressió corporal i, sobretot, que s’ho passen bé! Encara que l’activitat està oberta a tot tipus d’alumnes, ha tingut especial èxit entre joves provinents d’altres països que encara no es manegen bé amb el nostre idioma, i troben en el ball una manera d’expressar-se i interactuar amb altres xavals de la seua edat.
TALLER DE ARTE TERAPÉUTICO “DIVERTART” (Doctor Olóriz)
“Tant de bo que la classe siga un espai feliç”, “tant de bo ens riguem i ens divertim junts”, “desitje que creem junts obres d’art boniques”, … Així va començar la primera sessió del taller “Divertart”. La monitora va expressar una sèrie de desitjos als quals es van anar sumant els de tots els xiquets del taller. El desig de la Fundació Per Amor a l’Art és que es complisquen en la mesura del possible. I anem a intentar-ho a través de l’art.
“Divertart” és un taller dirigit a xiquets i xiquetes en risc d’exclusió social. Pretenem fer-los sentir segurs i acollits, creant per a ells un espai confortable i un clima de confiança en el qual poder expressar-se mitjançant l’art.
En la primera fase d’este taller els objectius a aconseguir són:
*Crear un espai segur per a l’expressió artística.
*Construir una relació de confiança.
*Descobrir les necessitats i talents individuals de cada xiquet.
Fer-los sentir orgullosos dels seus èxits, de les seues xicotetes obres d’art, en un esdeveniment amb participació d’altres xiquets, veïns …
El taller es duu a terme al nostre col·legi veí Doctor Olóriz de València, que és el seu propi centre educatiu. Allà mateix, hem creat per a ells un espai acollidor mitjançant pufs, estovalles i plantes, que ajuden a fer-los sentir com a casa.
Dibuixar els seus desitjos, recrear amb plastilina els seus menjars favorits, esculpir un super heroi o elaborar un arbre de família. Són algunes de les tasques planificades a les sessions. Cadascuna d’elles va encaminada a treballar un tema a través de l’art, i a motivar els xiquets perquè expressen els seus sentiments.
TALLER DE INFORMÁTICA (Centro de Acogida San Juan Bautista)
El nostre objectiu és formar junts xics i xiques de 8 a 17 anys del Centre d’Acollida San Juan Bautista (València) en diferents tallers d’informàtica, i motivar el seu esforç per a assolir els seus objectius educatius. Perquè aconseguir eixos objectius té premi: disfrutar jugant amb l’ordinador.
En 2015 proporcionàrem a este centre el que necessitava per a fer d’açò una realitat: 1 formador, 6 ordinadors, l’actualització dels 6 ordinadors que ja tenien, i el programari necessari.
Posteriorment, s’ha posat en marxa un nou taller dirigit als educadors del centre. Este taller els ajuda a adquirir el domini i destresa en noves tecnologies que necessiten per a recolzar la formació del xiquet. Tots guanyen!