Pfizer aposta por una terapia gènica per a la Malaltia de Wilson originada al CIMA de la Universitat de Navarra que impulsà en els seus inicis la Fundació Per Amor a l’Art
La companyia farmacèutica Pfizer i la biotecnològica Vivet Therapeutics (“Vivet”), especialitzada en desenvolupar tractaments innovadors de teràpia gènica per a malalties hepàtiques rares, han anunciat que “Pfizer ha adquirit una participació del 15% en Vivet i ha obtingut una opció exclusiva per a adquirir totes seues accions en circulació”. Pfizer i Vivet col·laboraran en el desenvolupament de VTX-801, un tractament propietat exclusiva de Vivet per a la malaltia de Wilson que procedeix del Cima Universitat de Navarra. La Fundació Per Amor a l’Art va impulsar aquest projecte en els seus inicis des de la seua Àrea d’Investigació.
La malaltia de Wilson es deu a la mutació del gen ATP7B, encarregat del metabolisme del coure, el que provoca que aquest metall s’acumule en el fetge i altres teixits produint dany hepàtic i neurològic i podent causar la mort. Es tracta d’una patologia rara que afecta una de cada 30.000 persones al món. En l’actualitat no existeix un tractament eficaç contra la malaltia, per la qual cosa investigadors del Cima van desenvolupar VTX-801, un vector viral que corregeix un estat avançat de la malaltia de Wilson en models preclínics. Aquest prometedor tractament està designat com a “medicament orfe” per l’Administració de Fàrmacs i Aliments (FDA) dels Estats Units i la Comissió Europea.
Glòria González-Aseguinolaza, directora del Programa de Teràpia Gènica de l’Cima i membre de l’Equip Wilson de la Fundació Per Amor a l’Art, és també cofundadora i principal directora científica de Vivet. Segons ha declarat en nota de premsa, “el potencial d’VTX-801 ja s’ha demostrat en models preclínics i la nostra associació amb Pfizer contribuirà a accelerar el desenvolupament de VTX-801 i s’expandirà altres de les nostres tecnologies innovadores”.
Cima Universitat de Navarra va cedir la llicència exclusiva a Vivet en 2016.