El passat medieval de Bombas Gens
Per altra banda, també han eixit a la llum diferents peces emprades en la vida diària de l’alqueria, tals com fragments de les vaixelles que s’utilitzaven en la seua taula. “Ens ha arribat, per exemple, un plat de pisa blau decorat amb motius de palmetes datat entre els segles XIV i XV i que formaria part d’una de las primeres vaixelles gastades. A més, ens trobàrem diverses peces fragmentades de plats daurats de Manises d’una època posterior, en concret del segle XVII, que foren rebutjats després de ser usats”, explica Berrocal.
La història recent de Bombas Gens també ha emergit mitjançant l’aparició d’elements més moderns. Relacionada amb el moment de producció de les bombes hidràuliques que dóna nom a l’edifici, destaca una peça circular de metall de ferro que formava part d’estes màquines, i que mostra en relleu la marca “GEYDA”. I emparentada amb el conflicte bèl·lic de la Guerra Civil ha aparegut una carcassa buida d’un projectil de tipus granada, del que no es conserva l’espoleta.

carcassa d’una granada de la guerra civil
Són les peces que ens permeten recuperar el passat de Bombas Gens. Un emblemàtic espai, la història del qual escriurà a partir d’ara la Fundació Per Amor a l’Art, impulsora del projecto que li atorgarà una nova vida.
EL PROJECTE
La impulsora de esta iniciativa es la Fundació Per Amor a l’Art. Una entitat dedicada a l’art (busca desenvolupar la sensibilitat artística en la societat posant la col·lecció “Per Amor a l’Art” al seu abast), la investigació (estudia i divulga aspectes relacionats amb la malaltia de Wilson i altres malalties rares) i l’ajuda social (atén als més necessitats, principalment xiquets en situació de vulnerabilitat). Es preveu que, després d’obtindre les autoritzacions pertinents, la Fundació establisca la seua seu en Bombas Gens en la primavera del 2017 i desenvolupe allí la seua triple activitat.


Rajols de Manises (segles XV-XVI)

Rajols de Manises (segles XV-XVI)

Pisa blava medieval Manises (segles XIV-XV)

Pisa dorada segle Manises (XVII)

Pisa dorada Manises (segle XVII)

Pisa dorada Manises (segle XVII)