L’artista Juan Uslé visita Bombas Gens, l’espai que pròximament acollirà part de la seua obra
És un dels principals artistes contemporanis espanyols, se li va atorgar el Premi Nacional d’Arts Plàstiques 2002, i actualment es troba entre els pintors que, des de les últimes dècades, acaparen bona part de l’atenció crítica internacional. L’obra de Juan Uslé (Santander, 1954) gaudix d’un gran reconeixement entre les produccions de la seua generació, i la Fundació Per Amor a l’Art exhibirà a València part d’ella.
El mateix Uslé va visitar fa unes setmanes juntament amb la seua dona, la també artista Victoria Civera, les obres de rehabilitació del futur BombasGens Centre d’Art. Un espai únic en València que allotjarà la col·lecció d’art contemporani “Per Amor a l’Art”. La col·lecció inclou vuit peces de grans dimensions d’Uslé, dues d’elles pertanyents a les cèlebres sèries “Río Cubas” i “Soñé que revelabas”. Amb elles, es pot apreciar l’evolució estilística del pintor: des de l’obscuritat dels melancòlics paisatges del seu Santander natal al dinamisme i la llum de Nova York, la ciutat en la qual viu des de fa anys.
En la seua visita, l’artista va afirmar que l’espai li sembla “esplèndid per a l’art, i amb molta personalitat”; una opinió que compartix Victoria Civera: “És sense dubte esplèndid, generós i amb caràcter; em va semblar un edifici molt singular i funcional. Jo personalment crec que els espais grans en desús, de caràcter industrial no fets a posta, ni dirigits per arquitectes ‘mega-estreles’ solen ser els que millor s’adapten i recullen les peculiars energies i veus de l’art. Crec que funcionarà com bomba recipient i impulsora, fent bon honor al seu antic nom”
El matrimoni ens va confessar, a més, tindre un vincle sentimental amb Bombas Gens: “Jo vaig estar emocionat des del principi, perquè el lloc des d’on s’ubiquen les naus està molt a prop d’on jo vaig viure a València quan estudiava Belles Arts. Allà vaig tindre, de fet, el meu primer estudi i dos habitacions pintades de negre. Una era un xicotet laboratori de revelar i l’altra l’habitació de dormir. Entre les dos es van anar gestant i mestissant els meus somnis. Recorde haver passat moltes vegades per davant del vostre edifici, sempre amb molta pols, i la fantàstica caseta déco, però sense saber mai què era ni què ocorria allà dins. Molt a prop acostumava a recollir trossos irregulars de cuir amb els quals feiem alguna bossa que a mitjans dels 70 portàvem en bandolera carregats de somnis i optimisme”, recorda Uslé.
Juan Uslé és un dels artistes vius més reconeguts de la nostra col·lecció. La seua obra està associada a la tornada a la pintura abstracta que sorgí a finals dels vuitanta i principi de los noranta del segle XX, quan una sèrie de pintors recuperaren l’abstracció no tant en el sentit espiritual de la modernitat sinó com a mitjà d’expressió per a les seues pròpies recerques terrenals.
El pintor càntabre ha realitzat un gran número d’exposicions en espais com el MACBA, l’IVAM, la Saatchi Gallery, el Museu Serralves, el Museu Ludwig de Viena, el Nou Museu d’Art Contemporani de Nova York o el Morsbroich Museum de Leverkusen. En el 2003 es realitzà una antològica de la seua obra titulada “Open Rooms”, que es presentà en el Palacio de Velázquez, la Fundació Marcelino Botín en Santander, el Museu S.M.A.K en Gant i l’Irish Museum of Modern Art en Dublín.
Actualment la seua obra es pot visitar en museus com el Boymans Van Beuningen de Rotterdam, el Museu d’Art de Birmingham, el Ludwig de Viena i, en uns mesos, també en el nostre BombasGens Centre d’Art, en València.
FOTOS: DANIEL RUEDA (@drcuerda)