La família Gens visita les obres del nou Bombas Gens
Els descendents del fundador de l’antiga fàbrica han conegut de primera mà el projecte que capgirarà el mític espai
5/10/16
A pocs mesos de la inauguració del nou Bombas Gens, la Fundació Per Amor a l’Art, impulsora de la iniciativa, ha volgut convidar la família Gens a conèixer de primera mà l’evolució de les obres, compartint així amb ells la il·lusió d’este gran projecte. Una cita a la qual han acudit una desena de descendents de Carlos Gens Minguet, fundador de la antiga fàbrica construïda en 1930, i que ha fet aflorar las vivències que molts d’ells experimentaren entre les seues parets. “Recorde vindre molt a l’hort que hi havia darrere de la fàbrica, ple d’arbres i flors. Collíem nispros i unes taronges silvestres riquíssimes. La veritat és que de l’interior de la fàbrica me’n recorde molt poc. A la fundició no ens solien deixar passar perquè, a causa de les elevades temperatures, els operaris acostumaven a vestir molt poca roba. Segons mon pare, no era un lloc per a senyoretes”, relata Begoña Gens, néta del fundador.
Pel contrari, sí que conegué bé l’interior de la factoria Joaquín Juan Gens, nét del fundador: “Vaig treballar en esta fàbrica durant 20 anys. Recorde que al principi no hi havia cap construcció al voltant. Poc a poc començaren a arribar les obres i, seguidament, els veïns. La convivència amb ells era bona en general, excepte els dies en què foníem ferro i se’ns queixaven pel fum i el sutge. Res a veure amb els veïns d’ara, que estaran encantats amb la nova utilitat que va a donar-se-li”.
Este ha sigut un pas més de La Fundació en el seu afany per rescatar els records de la antiga fàbrica; una tasca en què la família Gens ha sigut de gran ajuda. “Des del principi hem volgut fer-los partícips d’un projecte que sabem que els importa molt, i ells a la seua vegada han col·laborat amb nosaltres en les labors de documentació de l’edifici”, explica Susana Lloret, Directora de la Fundació Per Amor a l’Art. De fet, el mateix Carlos Gens Navarro, últim gerent de la fàbrica, es va interessar per la iniciativa de la Fundació i va voler aportar les seues vivències just abans de morir. “Entrar de nou ací m’emociona, però també em fa pena. Sobretot per mon tio, que ha faltat recentment. En vida va lluitar molt per revertir l’estat d’abandó que patia la fàbrica que amb tant carinyo i esforç havia alçat son pare. Quan va conèixer el projecte de la Fundació li encantà i de seguida es volgué implicar en ell. És una llàstima que no el veja acabat”, lamenta Celia Calabuig, fillola de Carlos Gens.
Una visita plena de descobriments en què les noves generacions han pogut conèixer el llegat dels seus avantpassats, i els més veterans han vist per primera vegada elements recuperats como la façana de darrere o el refugi de la Guerra Civil. Segons Isabel Gens, néta del fundador, ha servit per a oblidar altres visites anteriors menys grates. “L’ última vegada que vaig vindre se’m va caure l’ànima als peus en vore tan degradat el lloc on transcorregué part de la meua infància. Recorde especialment un dinar que tingué lloc amb motiu del 50 aniversari de la fàbrica. Estava tota la família i la plantilla al complet. M’alegre d’haver tornat ara perquè se m’han despertat molts records positius, i perquè he pogut constatar que este lloc tan especial per a mi va a conservar-se i tothom va a poder gaudir d’ell.”
EL PROJECTE
Bombas Gens serà la seu de la Fundació Per Amor a l’Art. El projecte contempla la creació d’un centre d’art modern i contemporani dirigit per Nuria Enguita que ocuparà les cinc naus principals. A més, s’alçarà un edifici amb una estructura integrada en el conjunt que comprendrà un centre de dia de suport convivencial per a xiquets i xiquetes de 6 a 16 anys del barri en risc d’exclusió social, i el Centre de Coordinació de l’Equip Wilson, dedicat a la investigació i divulgació de la Malaltia de Wilson. Tot això comunicat per passadissos i patis enjardinats.
LA FUNDACIÓ
La impulsora de esta iniciativa es la Fundació Per Amor a l’Art. Una entitat dedicada a l’art (busca desenvolupar la sensibilitat artística en la societat posant la col·lecció “Per Amor a l’Art” al seu abast), la investigació (estudia i divulga aspectes relacionats amb la malaltia de Wilson i altres malalties rares) i l’ajuda social (atén als més necessitats, principalment xiquets en situació de vulnerabilitat). Es preveu que la Fundació establisca la seua seu en Bombas Gens en la primavera del 2017 i desenvolupe allí la seua triple activitat.