Bombas Gens obrirà les seues portes al públic el proper 8 de juliol
El dia ha arribat. Després de quasi dos anys de rehabilitació, Bombas Gens obrirà les portes el dissabte 8 de juliol. En esta primera fase, la Fundació Per Amor a l’Art inaugura la seua nova ubicació posant en funcionament el centre d’art, que ocuparà les cinc naus rehabilitades de la mateixa, el refugi antiaeri de la Guerra Civil i el Centre de Coordinació de l’Equip Wilson (dedicat a la investigació de malalties rares).
El programa inaugural s’iniciarà amb diferents “previews” per a mitjans de comunicació i públic especialitzat, i culminarà amb la presentació al públic general el 8 de juliol a les 11 hores. Quedarà exposat així el treball de rehabilitació i ampliació que l’equip d’arquitectes, format per Eduardo de Miguel, Annabelle Selldorf i Ramon Esteve, han portat a terme a l’antiga fàbrica, impulsat per la propietària de l’edifici.
Es reserva per a una segona fase, a inaugurar en la tardor de 2017, el jardí de darrere, el celler medieval i l’edifici de nova construcció que es destinarà a fins socials.
LES EXPOSICIONS INAUGURALS
El programa del centre d’art es defineix com un tot integrat que contempla els continguts expositius i pedagògics i que, a la vegada, té en compte el lloc en què desenvolupa la seua activitat i els contextos que comparteix, tant locals com globals. Bombas Gens Centre d’Art estableix un compromís amb els artistes que formen part de la col·lecció Per Amor A l’Art, origen de la major part d’activitats del centre. El programa inclou també altres activitats vinculades al seu conjunt monumental i al seu entorn. En les seues cinc naus se’n dedicaran dos (Naus 3 i 4) a la presentació de la col·lecció Per Amor a l’Art amb una rotació anual de continguts i altres dos (Naus 1 i 2) a exposicions temporals vinculades amb la col·lecció, a més de altres projectes específics (Nau 0).
A continuació es detalla el programa inaugural.
Bleda y Rosa. Geografia del temps
L’exposició arreplega vint-i-cinc anys del treball fotogràfic de María Bleda (Castelló, 1969) i José María Rosa (Albacete, 1970) articulat entorn de la sèrie Campos de batalla; un projecte iniciat en 1994 i finalitzat fa poc que es mostra al complet per primera vegada. La mostra s’obri amb Campos de futbol (1992-1995), el primer projecte que va obtindre reconeixement públic, una sèrie que, amb una dialèctica entre lloc, temps i memòria, anuncia els eixos conceptuals entorn dels quals posteriorment girà el seu treball, i es completa amb obres pertanyents a les sèries Origen (2003-2008) i Prontuario. Notas en torno a la Guerra y la Revolución, iniciada en el 2011 i encara en procés.
Ornament = delicte?
El títol d’esta exposició fa referència al text de l’arquitecte Adolf Loos, escrit a Viena el 1908, i que es va convertir en el paradigma de la desornamentació de les arts en el segle XX. A la seua vegada el pensament modern i els primers escrits teòrics sobre l’abstracció van proposar una separació radical entre art i decoració. El temor que l’abstracció fos considerada com un mer exercici decoratiu, lligada a la realitat i sense espiritualitat i puresa, va provocar una condemna de l’ornament, entès com una amenaça per al projecte d’emancipació de l’experiència estètica.
A través d’una àmplia selecció d’obres de la col·lecció Per Amor a l’Art, esta exposició mostra vincles i desviaments entre allò ornamental i l’abstracció més enllà d’estos debats històrics. Ornament = delicte? proposa una mirada diferent, oberta i atenta a les variacions i diversitats del projecte abstracte, que ens revela la fructífera dialèctica entre una abstracció en el seu esdevenir plural i inquiet, no subjecta ja a l’esgotament de la forma figurativa, sinó basat en l’elaboració de models autònoms espai-temporals; i allò ornamental com a bellesa autònoma, que travessa temps i cultures, els ordres figuratius i abstractes, i les categories de les belles arts i les arts decoratives per presentar-se com a potència formal i força de creació, d’expansió, de proliferació, apropant-se al art i a la vida.
Inclou obra de Heimo Zobernig, Nicolás Ortigosa, Akira Sato, Cristina Iglesias, Juan Uslé, Teresa Lanceta, David Reed, Anna-Eva Bergman, Aaron Siskind, Renger-Patzsch, Araki, Ángela de la Cruz, Harry Callahan, Herbert Franke, Imogen Cunningham , Robert Mapplethorpe , Esteban Vicente, Inma Femenía, Araki i Hans Peter Feldmann entre d’altres.
Històries de Bombas Gens.
Esta exposició recorre part de la història de Bombas Gens, des de la seua construcció fins l’actualitat, a través d’una sèrie d’imatges, objectes i testimonis que mostren l’arquitectura, l’àmbit de treball a l’interior de la fàbrica i el context urbà. L’exposició comptarà amb documents gràfics, fotografies i diversos objectes trobats en el seu interior durant el procés de restauració així com testimonis de persones que van treballar o van formar part de la vida de l’edifici. De la mateixa manera mostrarà el procés de rehabilitació que s’ha seguit fins a esdevenir seu de la Fundació Per Amor a l’Art i de Bombas Gens Centre d’Art, durant el qual s’han posat al descobert un celler del segle XV i un refugi de la Guerra Civil.
L’exposició inclou una sèrie d’imatges de la fàbrica preses per Manolo Laguillo.
LA COL·LECCIÓ “PER AMOR A L’ART”
Bombas Gens Centre d’Art naix amb l’objectiu d’exhibir i compartir amb el gran públic la col·lecció privada “Per Amor a l’Art”. És una col·lecció d’art, integrada principalment per fotografia i pintura de tendència abstracta, composta per conjunts amplis i singulars d’artistes nacionals i internacionals. Una col·lecció de col·leccions que estableix un compromís amb els artistes i intenta mostrar en profunditat la seua feina. Actualment la col·lecció consta d’unes 1.800 obres de 140 autors.
La col·lecció compta des de l’inici amb l’assessorament de Vicente Todolí, patró de la Fundació i director de l’Àrea d’Art.
LA FUNDACIÓ
La impulsora d’esta iniciativa és la Fundació Per Amor a l’Art. Una entitat dedicada a l’art (busca desenvolupar la sensibilitat artística en la societat posant la col·lecció “Per Amor a l’Art” al seu abast), la investigació (estudia i divulga aspectes relacionats amb la malaltia de Wilson i altres malalties rares) i l’ajuda social (atén els més necessitats, principalment xiquets en situació de vulnerabilitat).
CRÈDITS FOTOS EXPOSICIONS:
Bleda y Rosa. Geografía del tiempo /Bleda y Rosa. Geografia del temps / Bleda y Rosa. A Geography of TimeSerie Campos de Batalla. España. Puente de fierro, Villalar de los Comuneros, primavera de 1521. 1996. © Bleda y Rosa, VEGAP, Valencia 2017Serie Campos de Fútbol. Grao de Castellón. 1993. © Bleda y Rosa, VEGAP, Valencia 2017Serie Campos de Batalla. Europa. Alrededores de Waterloo, 18 de junio de 1815. 2012. © Bleda y Rosa, VEGAP, Valencia 2017
Historias de Bombas Gens / Stories of Bombas Gens / Històries de Bombas GensDori López. 2017. © Colecció Per Amor a l’Art, Valencia 2017Válvula hidráulica. 1940/50. © Generalitat. Arxiu Gràfic de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport. Foto: SanchisExposición en la fábrica. Ca. 1950. © Generalitat. Arxiu Gràfic de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport. Foto: Sanchis
¿Ornamento=delito? / Ornament=delicte? / Ornament=crime?Timm Rautert. New York (Autosalon). 1969. © Timm Rautert, VEGAP, Valencia 2017Inma Femenia. In Tension no. 03. 2016. © Inma Femenia, VEGAP, Valencia 2017Juan Uslé. Manthis de altura. 2010-2011. © Juan Uslé, VEGAP, Valencia 2017