Arranca a La Nau el programa ‘Art i Ment’ d’intervenció sociocultural per a menors amb una conferència sobre desenvolupament saludable de l’adolescència
- Els experts María Zarza i Milos Stohanovic han abordat l’explicació dels comportaments impulsius-agressius en aquesta etapa vulnerable i han exposat polítiques de prevenció de la drogoaddicció, especialment en poblacions marginals o de baixos recursos, a través de programes eficaces amb el suport de Nacions Unides a Europa.
- La Fundació Per Amor a l’Art col·labora en este projecte.
El programa ‘Art i Ment’, d’intervenció sociocultural per a menors a través de l’art, ha arranca aquest dimecres, 25 de gener, al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València amb la conferència ‘Adolescència: cap a un desenvolupament saludable’, pronunciada per María Zarza, de la Berklee College of Music, i Milos Stohanovic, director de programes de Nacions Unides UNODC Sèrbia.
Zarza i Stohanovic han exposat les bases psicobiològiques que expliquen els comportaments impulsius i experimentals propis de l’adolescència, generats pels freqüents canvis emocionals, els conflictes d’identitat o les conductes irreflexives i, fins i tot, d’alt risc com ara l’experimentació amb les drogues o el sexe sense protecció. En definitiva, es tracta d’una etapa vulnerable del desenvolupament a la qual cal afegir els canvis físics i la lluita per la seua acceptació. Una vulnerabilitat que, segons assenyala la doctora María Zarza, “es veu exacerbada en poblacions marginals o de baixos recursos”.
Així doncs, al llarg de les seues intervencions, ambdós experts han tractat de donar resposta a preguntes com aquestes: com ajudar l’adolescent durant el seu desenvolupament evolutiu? Els nostres adolescents s’han d’enfrontar a perills majors en l’actualitat? Com els podem protegir? Quines són les claus de protecció dins de la família i la comunitat? Quins recursos poden ajudar a un desenvolupament més saludable?, o com han de ser els programes preventius eficaces?
També han abordat els continguts dels estàndards internacionals sobre prevenció de l’ús de drogues, basats en polítiques que, treballant amb la família, l’escola i la comunitat, “podrien aconseguir que xiquets i joves, especialment els més marginats i pobres, es mantinguen sans i segurs des de l’etapa de creixement fins a l’edat adulta i la vellesa”, apunta Zarza.
En aquest sentit, Zarza i Stohanovic han fet referència al Programa Famílies Fortes (FF), executat per l’ONUDD des del 2010, amb la col·laboració de l’Oficina del Programa UNUDD a Sèrbia. El programa ha estat aplicat a més d’un miler de famílies del Sud-est europeu amb membres d’edats entre els 10 i els 14 anys. Segons indica la doctora Zarza, aquesta intervenció “ha demostrat ser efectiva amb famílies en general i també amb famílies en risc” a través del treball en paral·lel amb progenitors i fills adolescents, de l’establiment de límits i conseqüències, de l’estímul de la conducta apropiada i de l’empatia, de la valoració de les bones amistats, de la pressió de grup contra el consum, de l’augment de l’autoestima i de la disminució de l’estrés i l’ansietat dels adolescents, entre unes altres estratègies.
Al seu juí, “les estratègies preventives han de ser atractives per a adolescents i per als pares”. Amb aquesta premissa, Zarza afirma que l’art (la música, la pintura, l’escriptura, la dansa, el teatre, etcètera, juntament amb el joc i la interacció social, “motiva la retenció al programa, a més de suposar un dels millors vehicles per a la comunicació, i el desenvolupament emocional i cognitiu dels adolescents”.
Els ponents
María J. Zarza és doctora en Psicologia Clínica per la Universitat Autònoma de Madrid i la Universitat de Rutgers (New Jersey, EUA). Va realitzar la recerca en violència de gènere i abús sexual per a la seua tesi, i treballà en programes clínics d’intervenció amb víctimes i agressors, incloent el tractament en drogoaddicció. Posteriorment, va desenvolupar la seua carrera dins de l’avaluació de programes d’assistència clínica en consum de substàncies, violència, prevenció de la SIDA i violència en grups marginals a Los Angeles.
En l’actualitat, és la directora clínica de Bionexum Health, un centre privat de tractament, i realitza tasques de consultoria internacional per a les Nacions Unides (UNODC). També treballa com a professora associada a la Universitat de València i al Berklee College of Music.
Milos Stohanovic és doctor en Medicina Dental. Oficial regional i director de programes de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) Sèrbia. Expert en programes preventius sobre abús de substàncies, VIH/SIDA en joves, adolescents i minories a l’oficina regional de Sèrbia que dóna cobertura a països com ara Croàcia, Bòsnia i Hercegovina, i Albània. Treballa amb Nacions Unides des del 2010 en la implementació de programes de formació a professionals.
El programa ‘Art i Ment’
‘Art i Ment’ és un projecte d’intervenció sociocultural promogut pel Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València amb l’objectiu de promocionar la creativitat, l’expressió artística i la integració social en menors. El programa inclou sessions formatives de psicoteràpia i tallers d’autoestima, musicoteràpia, ‘arteteràpia’, dansa i teatre, a més d’un cicle de conferències i debats oberts a tota la ciutadania. Totes les activitats són gratuïtes, si bé els tallers requereixen inscripció, i estan dirigides a menors de 10 i 11 anys, i a les seues famílies.
El programa d’intervenció consisteix en 12 sessions que es desenvolupen en dissabtes de 10 a 13 hores. Amb tallers des del 28 de gener al 27 de maig al Centre Cultural La Nau. La matrícula ja està oberta, és gratuïta i les places són limitades. Les inscripcions així com la informació detallada del contingut, durada dels tallers, conferències i altres activitats complementàries s’expliquen en la web: http://www.uv.es/cultura/artiment
La posada en marxa d’aquest programa ha estat possible gràcies a la Fundació General de la Universitat de València i a la implicació de diverses entitats: Fundació Per Amor a l’Art, Caixa Popular, Fundació Antonia Mir, Berklee College of Music de València, Facultat de Psicologia de la Universitat de València (Màster Universitari en Investigació, Tractament i Patologies Associades en Drogodependències), Conservatori Professional de Música de València, United Nations Office on Drugs and Crime, Associació ÀMBIT, Fundación por la Justicia, IVAJ (Generalitat Jove) i els col·legis públics Cervantes, Dr. Olóriz, Primer Marquès del Túria, Mestalla i Mare de Déu dels Desemparats.